Terminologie

Psychosomatische klachten...Functionele klachten...Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)...Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)... Verschillende termen voor ongeveer dezelfde klachten, maar niet helemaal.

  • Lees verder

SOLK zijn ‘lichamelijke klachten, die langer dan enkele weken duren en waarbij bij adequaat medisch onderzoek geen somatische aandoening wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart’. De term SOLK wordt in toenemende mate vervangen door ALK: ‘lichamelijke klachten, met of zonder ziekte, die minstens enkele weken duren en het functioneren beperken of lijdensdruk veroorzaken, waarbij zowel biologische, psychologische als sociale factoren een rol kunnen spelen bij het aanhouden van de klachten’. ALK omvat zowel psychosomatische klachten als somatopsychische klachten.

Psychosomatische klachten/ ALK kunnen op een continuüm van ernst en complexiteit worden gezien. Aan de ene kant van het spectrum zien we spierspanningshoofdpijn, nekpijn, hyperventilatie, etc. en aan de andere kant complexere klachten als fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom en prikkelbare darmsyndroom. Op basis van de mate van functionele belemmeringen, het aantal klachten/klachtenclusters en de duur van de klachten wordt de ernst van de klachten ingedeeld in mild, matig-ernstig en ernstig.

favicon

Word lid van NPSN

Inleiding

Winkelwagen
Scroll naar boven