Prevalentie & impact

In huisartsconsulten gaat het in gemiddeld 40% om psychosomatische klachten/ ALK en in poliklinische consulten bij de medisch specialist zelfs in gemiddeld 50%.

  • Lees verder

De klachten kunnen veel lijdensdruk veroorzaken en een grote impact hebben op directe relaties en werk. Wanneer de klachten zich blijven herhalen of chronisch worden leidt dat vaak tot veelvuldig bezoek aan artsen en therapeuten en fors gebruik in de gezondheidszorg. In het zorgdoolhof raken patiënten nogal eens teleurgesteld als therapieën maar niet of slechts tijdelijk helpen. Dit gaat gepaard met hoge kosten vanwege zorgconsumptie en arbeidsverzuim. In een Nederlandse studie bleken de gemiddelde jaarlijkse zorgkosten voor SOLK €3123 per patiënt, waarbij de meeste kosten worden gemaakt voor huisartsenzorg (13%, gemiddeld 15 consulten), medisch specialistische zorg (19%, gemiddeld 8 consulten), fysiotherapie (16%, 14 consulten), GGZ (23%, 6 consulten) en medicijnen (12%). De jaarlijkse maatschappelijke kosten van ziekteverzuim en productiviteitsverlies, bleken €3692 per patiënt, met gemiddeld 67 ziektedagen. Juist de hoge kosten van deze klachten vereisen een effectiever behandeling.

Een nog te beperkt aantal professionals zijn formeel opgeleid in het diagnosticeren en behandelen van psychosociale oorzaken van psychosomatische klachten/ ALK. Dit is nog een blinde vlek in de gezondheidszorg. Hier is nog werk aan de winkel.

favicon

Word lid van NPSN

Inleiding

Winkelwagen
Scroll naar boven