Behandeling

Psychosomatiek gaat over de-hele-mens, over de interactie tussen je lichaam, geest en omgeving. Psychosomatiek therapie bestaat uit een gecombineerde lichaam-geest behandeling, gericht op oorzaken en gevolgen van je klachten, gericht op het denken, op het voelen van lichaam en emoties, en op gedrag.

  • Lees verder

Therapeuten aangesloten bij het Netwerk Psychosomatiek Nederland zijn erin gespecialiseerd om psychosomatische klachten tweeledig aan te pakken, op de wisselwerking tussen lichaam en geest:

1. Oorzaken van klachten opsporen en aanpakken, bijvoorbeeld beter leren omgaan met onderliggende stress, emoties en problemen en het versterken van veerkracht.
2. Gevolgen van klachten aanpakken en voorkomen dat door gedachten, emoties of gedragingen de klachten aanhouden of verergeren.

De behandeling bestaat uit een combinatie van gesprekken en oefeningen:

  • Gesprekstherapie om onderliggende zorgen of problemen helder te krijgen, deze te verwerken, op te lossen of beter te hanteren.
  • Psycho-educatie: informatie over psychosomatische klachten en de wisselwerking tussen je lichaam en geest.
  • Interventies uit de cognitieve gedragstherapie om beter grip te krijgen op je eigen gedachten, gevoelens en gedrag en problemen beter te kunnen hanteren.
  • Therapeutisch lichaamswerk, in de vorm van adem- en ontspanningsoefeningen, mindfullness, hartcoherentie en expressieoefeningen, om te leren weer in balans, tot rust en in je kracht te komen, en stress gezond te reguleren. Of juist focusoefeningen om meer in contact te komen met je lijf en diepere gevoelservaringen.
  • Interventies uit de ‘acceptance and commitment therapie’ (ACT), om te leren je met minder stress te richten op wat je echt belangrijk vindt in je leven.

Door een integratie van bovenstaande methodieken leer je je klachten te begrijpen, verminderen, verhelpen en voorkomen. Je leert je eigen veerkracht te vergroten. Dit leidt tot een betere kwaliteit en regie in je eigen leven.

Psychosomatiek therapie past bij het nieuwe gezondheidsconcept van Positieve Gezondheid: gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven (Hubert et al., 2011).

favicon

Vind een therapeut

Waar vind ik een bij NPSN aangesloten psychosomatiek therapeut

Winkelwagen
Scroll naar boven