Combinatie van lichaam en geest

Met psychosomatische klachten kun je in de gezondheidszorg nogal tussen de wal en het schip vallen. Enerzijds is er door het ontbreken van een medische oorzaak geen medische behandeling voor. Een langdurige zoektocht langs allerlei artsen, onderzoeken en lichamelijke behandelingen biedt doorgaans geen soelaas. Anderzijds is er meestal ook geen sprake van een psychische aandoening.

  • Lees verder

Een  mens is een eenheid, waarin lichaam, geest en omgeving onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Voor ieder mens is deze wisselwerking tussen lichaam en geest persoonlijk en uniek.

Psychosomatische klachten zijn klachten van gewone, alledaagse zorgen. Spanningshoofdpijn is zo'n lichamelijke klacht, die veroorzaakt kan worden door kopzorgen, maar die kan aanhouden of verergeren door zorgen over de hoofdpijn zelf. En langdurige alledaagse stress kan resulteren in een burnout.

De klachten hebben te maken met alle aspecten van het leven: lichamelijk welbevinden, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren. Ze vragen om een gecombineerde lichaam-geest aanpak, waarbij de lichamelijke klachten worden behandeld op de psychosociale factoren, waardoor ze veroorzaakt en verergerd worden.

 

favicon

Vind een therapeut

Waar vind ik een bij NPSN aangesloten psychosomatiek therapeut

Winkelwagen
Scroll naar boven