Cliënt ervaringen

Op deze pagina vind je persoonlijke verhalen van cliënten uit het netwerk van NPSN.

  • Lees verder

Van ervaringsdeskundige naar enthousiaste therapeut

Al van jong af aan had ik diverse lichamelijke klachten, van spastische darm, tot rugpijn, tot zere spieren. Ook van jong af aan wist ik dat ik oefentherapeut wou worden. Ik had nooit verwacht dat uiteindelijk mijn kennis van en door mijn werk mij zo zou gaan helpen met mijn eigen lichamelijke klachten.

In mijn jeugd begon het allemaal met buikpijn. Vooral als ik ergens zenuwachtig voor was speelde dat op. Later kwam daar hyperventilatie bij en lage rugpijn. Met wat medicatie voor de buik en rug kwam ik die jaren door. Door mijn opleiding voor oefentherapeut kon ik ook steeds beter met mijn rugpijn omgaan en ging het eigenlijk jarenlang wel redelijk. De klachten waren er , maar op de achtergrond.

Tot ik op mijn 35ste een zware burn-out kreeg. Het wilde allemaal niet meer. Bijna 1,5 jaar kon ik niet werken en kreeg ik therapie bij een psycholoog en een haptonoom. Zij leerden mij anders denken en beter voelen naar wat de signalen in mijn lichaam mij wilden vertellen. Op deze manier kon ik beter omgaan met mijn klachten.

De energie om te functioneren kwam weer terug maar de lichamelijke klachten werden steeds erger. Pijn in de hele rug, de nek, hoofdpijn, de armen, verminderde kracht in de armen en altijd een bepaalde vermoeidheid over me heen. Ondertussen had ik ook 2 kinderen gekregen die natuurlijk ook de nodige energie vroegen. Ik merkte dat ik steeds minder kon. Steeds vaker moest ik verjaardagen afzeggen, niet meedoen aan activiteiten met de kinderen, alles werd beperkter.

In die jaren ging ik me steeds meer specialiseren als oefentherapeut voor mensen met chronische pijn. Bij diverse cursussen leerde ik anders denken (motivational interviewing) , anders met mijn klachten omgaan (mindfulness) en accepteren (ACT). Ik vond zo een beetje mijn weg en kon er redelijk op functioneren zo. Ik had leren omgaan met mijn klachten.

En toen begon ik de opleiding tot psychosomatisch oefentherapeut. Tijdens deze intensieve opleiding pas je alles wat je leert meteen toe middels oefenen met medestudenten. En daar kwam ineens het inzicht. De oorzaak van mijn klachten was mijn negatieve zelfbeeld, mijn faalangst en mijn drang om aardig gevonden te worden. Ontstaan in een jeugd met pesterijen en onzekerheid. Ik had mijn klachten nodig om me te begrenzen, om nee te kunnen zeggen met een geldige reden. Door dit inzicht viel er een enorme deken van me af waardoor de pijnklachten in korte tijd zo goed als verdwenen. Ik leerde mijn emoties te herkennen en erkennen en ik leerde middels de zogenaamde Ki-oefeningen om sterker bij mezelf te blijven en te handelen vanuit mijn ik.

Sinds die tijd ben ik Natasja 2.0. Veel meer energie, veel sterker in mijn schoenen, natuurlijk af en toe wel een pijntje of wat hyperventilatie, maar die signalen gebruik ik nu om even stil te staan bij mezelf. Wat wil ik? Wat is goed voor mij? Vanuit die beredenering en voelen functioneer ik top, waardoor mijn omgeving ook veel meer met mij geniet. Ik ben in balans!

favicon

Vind een therapeut

Waar vind ik een bij NPSN aangesloten psychosomatiek therapeut

Winkelwagen
Scroll naar boven