Oorzaken van psychosomatische klachten zijn stress en emoties van ingrijpende gebeurtenissen, alledaagse zorgen, belastende situaties of stressvolle relaties.
Voorbeelden van ingrijpende gebeurtenissen: overlijden, echtscheiding, ziekte, ontslag, pensionering, stressvolle veranderingen.
Voorbeelden van dagelijkse zorgen: conflicten, werkdruk, studie, financiën, kinderen, informatie, overload, social media, mantelzorg, toekomst. |
De klachten kunnen ook te maken hebben met persoonlijke eigenschappen zoals moeite hebben om grenzen aan te geven, perfectionisme, een negatief zelfbeeld, faalangst, veel van jezelf moeten of moeite hebben om voor jezelf op te komen.
Zorgen en stress zijn uitdagingen die bij het leven horen. Maar wat als deze je teveel worden? Dan trekt je lichaam aan de bel met stress-symptomen, die waarschuwen dat je uit balans raakt:
Lichamelijke stress-symptomen
- spanningshoofdpijn
- aanhoudende moeheid
- slaapproblemen
- gespannen nek-, schouder- of armspieren
- lage rugpijn
- maag- en darmklachten
- verminderde weerstand
- pijn/druk op de borst
- benauwdheid
- duizeligheid
- hartkloppingen
Psychische stress-symptomen
- niet meer tot rust komen, gejaagdheid
- concentratievermindering
- vergeetachtigheid
- piekeren
- sneller emotioneel
- sneller geïrriteerd
- besluiteloosheid
- somberheid
- angst en/of onzekerheid
- niet meer kunnen genieten
- lusteloosheid
Het ontstaan, aanhouden, verergeren of zelfs chronisch worden van deze klachten heeft te maken met de wisselwerking tussen lichaam, geest en omgeving. Deze wisselwerking wordt biopsychosociaal model genoemd.
Psychosomatische klachten komen veel voor. In Nederland gaan circa 40% van de huisartsconsulten over psychosomatische klachten en bij medisch specialisten zelfs 50%.
Verschillende termen
Er bestaan verschillende termen voor psychosomatische klachten. Jaren noemden we deze klachten SOLK, wat een afkorting is van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. De term SOLK legt de nadruk op het ontbreken van een medische oorzaak van de klachten, dus op wat er níet is.
Tegenwoordig noemen we deze klachten ALK: Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Daarbij ligt de nadruk op wat er wel is, namelijk het aanhouden van lichamelijke klachten, door de wisselwerking tussen lichaam, geest en omgeving.
Onder ALK vallen niet alleen psychosomatische klachten, maar ook somatopsychische klachten. Dat zijn lichamelijke klachten die wel een aanwijsbare medische oorzaak hebben, maar waarbij de wisselwerking tussen lichaam, geest en omgeving de lichamelijke klachten kan versterken.
Vind een therapeut
Waar vind ik een bij NPSN aangesloten psychosomatiek therapeut