Nabeschouwing Jaarcongres 15 november 2024

Vrijdag 15 november vierde NPSN haar 10 jarig bestaan met een inspirerend lustrumcongres, met als thema: Van puberteit tot volwassenheid; het brein, zelfbeeld en stress.

Drs. Marald Mens
Neuropsycholoog drs. Marald Mens hield een zeer inspirerende voordracht over ‘Het Tienerbrein’, waarin het emotiecentrum op volle toeren draait en er in de cortex een enorme verbouwing plaatsvindt, m.b.t. de ontwikkeling van executieve functies, die bedoeld zijn om denken, doen en emoties te reguleren, flexibel te kunnen schakelen, te kunnen plannen, organiseren en doorzetten. De omgeving, het spiegelen t.o.v. anderen en sociaal oefenen spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van het zelfbeeld. Vijf SCARF factoren hebben daarbij invloed op het tot stand komen van 1) een positieve spiraal, met positieve emoties, beloningsreacties en dopamine, of 2) negatieve spiraal, met negatieve emoties, dreigingsreacties en adrenaline, noradrenaline en cortisol (David Rock, 2008). Deze SCRARF factoren betreffen:

Status: zelfbeeld en gezien worden
Certainty: behoefte aan kaders, grenzen, structuur, orde
Autonomy: keuze willen hebben, aan het roer staan
Relation: behoefte aan gezien en gerespecteerd worden, erbij horen, enthousiasme & plezier.
Fairness: behoefte aan eerlijke en rechtvaardige behandeling
Een positieve SCARF benadering kan jongeren transformeren van moetivatie naar motivatie.

Pia Crul
Faalangsttrainer Pia Crul introduceerde de term ‘blokkadestress’, als alternatief voor ‘faalangst’. Uitingsvormen van blokkadestress zijn psychosomatische klachten, cognitieve blokkade, sociale blokkade, motorische blokkade en verbogen blokkade (perfectionisme). Haar methode ‘Lefgasten’ is erop gericht om m.b.v. interventies uit de Rationeel Emotieve Therapie de verbindingen in de hersenen en geitenpaadjes te veranderen en de hersenen in positieve zin te resetten (neuroplasticiteit, rewiring the brain). Daarbij worden moet-gedachten vervangen door wils-gedachten.

Dr. Jooske T. van Busschbach
Experts in Psychomotore Therapie, dr. Jooske van Busschbach, lector PMT Hogeschool Windesheim & dr. Lia van der Maas, psychomotorisch therapeut, hebben in een interactieve presentatie en ervaringsgerichte workshop uiteengezet wat een psychomotorisch therapeut doet, wat werkingsmechanismen van PMT zijn en wat de wetenschappelijke state of the art van PMT is. In het erkenning zoeken via wetenschappelijk onderzoek blijken PST en PMT enigszins op vergelijkbare zoekvoet te staan. Overlap zit in lichaamsbewustzijn, verbinding met het lichaam, grensoefeningen, grounding, ademhaling en expressie.

Francis Lanen
Slaapoefentherapeut Francis Lanen heeft de aanwezigen goed wakker geschud omtrent het belang van goede en tijdige slaap, die bestaat uit 1) diepe slaap voor fysiek herstel, 2) lichte slaap voor mentale opruimwerkzaamheden, en 3) REM slaap voor emotieverwerking, emotieregulatie en zelfbeeld. Ze schetst het jongerenprobleem van ‘Social Jetlag’ vanwege het later gaan slapen door social media, FOMO, gamen en schermtijd met blauw licht, tegenover de vroege schooltijden. Francis sluit haar betoog af met een heerlijke, praktische Turbo oefening in ‘ontprikkelen’.

Enny Versteeg
Dagvoorzitter Enny Versteeg heeft de onderwerpen van de sprekers verbonden in een lichaamsgerichte groepsinterventie ‘Vliegen in Verbinding’, op muziek van Tessa Kortenbach (Creatieve Stilte, 2021).

Cellist Willemiek Tavenier en Violist Frans Wagenvoorde
Duo muzikanten: Cellist Willemiek Tavenier en Violist Frans Wagenvoorde hebben de aanwezigen met hun prachtige muziek meegenomen in een reis van inspirerende componisten en meditatieve muziek, om alle dagindrukken op een prettige manier te laten landen.

Winkelwagen
Scroll naar boven